Fåfäng rehab, steg 1

För Er med omättlig nyfikenhet på andras privatliv. Ni som står och trycker i buskagets mylla, gluttar sniket mellan grenarna, snaskar efter skvallrets söta juicer - Ni lyfter benet mot fel dörrpost.
Då var min avledande manöver avklarad.

Pre-"Monsieur Pekkari II"
Kalla det en sneak preview inför avtäckningen av min persona. Ett litet tidsfönster står på glänt och det sipprar ut hemligstämplad gallimatias från den gyllene triangeln (som en viss albansk ungmö myntade sent 90-tal), intresseklubben agerar sekreterare. Det här är mycket möjligt ett åskådliggörande av det mer ytliga slaget -  eller vadå mycket möjligt? Smakprovet ÄR ytligt, eventuellt med underliggande, mikroskopiska stänk av något insiktsfullt. Döm själv. Behold a lady.

Mitt mediemissbruk har tagit omåttliga proportioner de senaste 12 åren.
- De senaste 12 åren säger du?!
- Ja, innan dess var det bara i groendefasen för dagens grava "missbruk". Det började redan innan 10-årsåldern med en avvaktande förälskelse på sund distans.
Vad jag då anade var att jag hade funnit en livslång kamrat i medierna. TV:n blev min själsfrände och småplocket (radio, tidningar etc) närde jag mig på som substitut ifall dagsintaget av televisionen inte tillfredställde mitt dagliga rus - på största allvar, jag behöver min dagliga high.
Förlåt mig alla nära och kära, men ni känner till denna relation mycket väl - tror ni i alla fall. "Livslögnen" tar större proportioner än så...

"Timmarna", av och med mig och diverse TV-apparater. Hela mitt liv har präglats kring relationen till TV:n, övriga medier får ursäkta. Ensambarn, uppväxt med en ensamstående mamma i olika 50- och 60-talskåkar - belägna i hjärtat av arbetarklassens Hisingen - var av variant harmonisk och fridfull uppväxt. Det var jag och mamma i en trygg vagga. Men ju äldre och mer medveten jag blev om min omvärld, fick jag upp ögonen för vad som skulle komma till att bli ett radarpar. Vi fann varandra snabbt, jag och TV:n. Den blev min bästa vän.

Antalet timmar som spenderades med min följeslagare (och som fortfarande spenderas), överskrider nog gränsen för vad de flesta skulle anse vara en hälsosam dos. Vi pratar alltså inte om en konsumtion i klass med det ungdomliga snittet på 3-4 timmar om dagen - utan jag kan utan överdrifter påstå att timantalet överskrider 8 timmar per dag... I över 12 år!

Det är en hisnande tanke när reflektionsarbetet träder i kraft - inte undra på att jag nu i dagsläget studerar till Kultur- och Medieproducent på Linköpings Universitet. Get your act together, du är ju hjärntvättad! Eller under vilken kategori ska man placera det? Missförstå mig korrekt nu, relationen har varit sund och mitt mediemissbruk är "under kontroll". Uppväxten har ju inte enbart innehållt soffsittande med en mjölk/pilsner i handen framför dumburken... Den rymde så mycket mer, vilket glimtvis kommer att betas av på en silverduk nära dig. Nej, not another "Farväl Falkenberg".

           

Okej, avslutningsvis tänkte jag mycket kort redogöra vilka TV-produktioner som ramponerat mitt hjärta och/eller hjärna under mina år som television addict. Dessa utvalda är ett axplock av en mängd inspirationskällor som berört mig på olika sätt och vis, eller som bara upptagit min tid onödigt många gånger för att platsa (i ungefärlig kronologisk ordning, läses med vördnad & respekt):

"Björnes Magasin", "Fem myror är fler än fyra elefanter", "Trasdockorna", "Bullen", "MTV", "The Love Boat", "Fresh Prince in Bel-Air", "Simpsons", "Seinfeld", "Late Show with David Letterman", "Absolutely Fabolous", "Dokument in-/utifrån", "Sex & the City", "Futurama", "Fläsk", "Uppdrag Granskning", "Sopranos", "Coupling", "OZ", "Big Brother", "Kobra", "Mediemagasinet", "Family Guy", "Filip & Fredrik- produktioner", "Rallarsving", "Scrubs", "The Daily Show with Jon Stewart". Punkt.


Så svårt att vara oviss, rätt och delad. Svårt att känna djupet dra och kalla. 2006-09-27

Hooked 4 Life

Rubriken är ett s k overstatement och syftar på min nuvarande inställning till www.betapet.com. Hook it to my veins, pumpa mina ådror fulla med stimulerande hjärngympeceller - metadonbehandling nästa, alt. en billigare Ipren-kur. Alfapet på internet figurerar som denna veckas flyktiga fluga, och likaledes nästa veckas konstanta pain in my brain- fabrikör.

"Hooked 4 Life" pratade WE:s grundare Greger Hagelin mycket gott om i sitt sommarprogram på P1 tidigare i år.  Skateboarden var hans drog, betapet har blivit min (ungefär lika seriöst som mitt begär för tzatziki var en gång i tiden). Jag ger det max en vecka till...


How would you react to the term: Bad Taste? 2006-09-26

Loftvåning m. parkutsikt

Tappa inte tvålen Fredrik Reinfeldt, för belackarna väntar på en öppning!

Nej, den var låg - jag respekterar det svenska folkets val av Alliansen (om än knappt). Begriper nästan inte varför jag är tvungen att kommentera valutgången - det är redan överexploaterad mark - men det hör väl till god etikett, men kanske främst ett tvångsmässigt beteende i min person skulle jag tro. Uppför mig gärna politisk korrekt, i sin helhet då, ehm. Ett herrans massa år utav socialdemokratiskt hopkoksstyre - halva min medvetna tid som levande varelse - har i alla fall gått i graven för denna gång. Det är med skräckblandad förtjusning, med betoning på skräckblandad, som jag ser mig om efter en hand att hålla. Släpp inte taget om mig, finns där för mig om jag faller för jag känner en kyligare bris närma sig och det är inte höstens inmarsch som upplevs. Om en "framtvingad" sanning skall fram, så är det i avsaknad av nostalgisk förberedelse som jag ser på de kommande fyra åren. Visst, jag ska inte bada i vänsterklyschor, men det handlar inte om det. Det är upp till bevis för Alliansen bara - senast då det begav sig under tidigt 90-tal, blåste det snålt för knegaren. "Det Nya Arbetarpartiet" - my ass. Som sagt, tappa inte tvålen.

   NewsFlash! Partipolitisk tillhörighet annonseras, lyssna noga! Jag röstade även i detta val på de Gröna, Miljöpartiet, ett val jag står bakom 7 dagar i veckan - även om svensk partipolitik aldrig kan överensstämma med ens egna fulla ideologi. Det var för övrigt några härliga individer man fick skåda från mp:s valvaka på Street vid Hornstull. Ett medvetet val av SVT-producenterna att filma de mest hippieliknande på tillställningen? Javisst, så klart! Måste ta tillfället i akt att höja Göran Hägglund (kd) till skyarna, kanske låta honom hälsa en snabbis på S:t Per (?), för att ha gått från totalt ointressant --> till något mindre ointressant.

   Trivs annars ganska väl i min loftvåning m. parkutsikt - luxuöst så det förtar. Moderatboende kan man kalla det, även om det är CSN som bekostar det. Kalla mig gärna motsägelsernas ledsagare, men aldrig dess överhuvud.
   Den där hemtentan som upptog min helg totalt - har fått en ny deadline av Michael Godhe till onsdag kl 16 istället (om han googlar sitt namn och hamnar här.......... konstpaus - wow!). Jag som slavade in på morgontimmarna för att hinna skriva klart den. Vad gör man, nu kan jag väl kosta på mig att investera i lite finputsning på den.PS. Snart på en blogg i din dator: "Presentation av Monsieur Pekkari II". Ett mesigt, MEN ändock avslöjande blogginlägg i blogghistorien. DS.


Manlighet är förmågan att flirta med kvinnlighet. 2006-09-18

Tentaweekend 24/7

Pekkari poängterar
Helgen spolieras av tentaskrivande, därav försummas bloggen fram till måndag eftermiddag - ämnet: "Cybernetik/Cyberkultur - den posthumana människan". Ett nederlag jag knappast kan ta mig ur utan sveda och värk.


Well, I'd love to stay and chat, but you're a total bitch. 2006-09-16

VardagsEpos - skalpgnuggande & ryggkliande i Babylons skrymslen.

Vår protagonist var mer än bara full, han var samtidigt ohyggligt kåt. Ett rappt precist slag mot adamsäpplet fick honom i gungning och vacklandes med ofokuserad blick och med en fördärvad strupe åskådliggjorde han ett smärtsamt minspel för de förbipasserande. I glädjekvarteren hade han strövat runt besinningslöst i timtal mellan utskänkningsställen och nedgångna otuktsnästen, utan resultat. Eller?

   Ena sidan av myntet manifesterade ett problembarn, på ett sätt en betaversion av all ondska i tillvaron. Utebliven moderskärlek, en piskpraktiserande enfaldig cyklop till far och missanpassade torghängare till lekkamrater kunde ha gett upphov till vår hjältes skimmer av föraktfulla drag. Daggstänkta begynnelser i kärleksdjungeln avvisades simpelt med höjda literbuteljer innehållande hallucinerande berusningsdryck och pillerburkar fyllda till bristningsgränsen av pupillförminskare. De spräckliga rödvinsfläckarna på hans beklädnad symboliserade diverse försök till förspillda dolkstötar, en biprodukt av tillsynes ihärdigt jetsetliv där självhävdelse propageras med hjälp av blodspengar. Det stod tveklöst att till och med likmaskar skulle få avsmak. Utan ett väsentligt namn och i avsaknad av minsta tillstymmelse till betydelse och med en tydlig image som vilket offerlamm som helst, var detta kvintessensen av människosläktet. Hoppet stod och föll med denna stympade skamfläck, tids nog ett blivande språkrör för sin generation.


   Under tiden rådde det kalabalik i Babylon, mitt under medborgarnas omedvetet växande näsor drabbade andarna samman. Köp-slit-och-släng-mentaliteten lyste som delikatast i sin närvaro, där endast sultanens 24-karats guldbelagda medusahuvud glittrade ikapp och höll sig konsekvent med efteraparnas ignorans. Livet hade blivit en snedvriden synvilla där okunskapen florerade som smaklösa tribaltatueringar i svanken. Domedagen prasslade i buskarna i väntan på att slå till när garden blottlägger verkligheten.


american psycho

   Det korta och intensiva »Rallarsving« -inspirerade slaget mot adamsäpplet, var må hända en vändpunkt i handlingen. Han hade levt som i ett töcken inuti sin egen spegelbild sedan urminnes tider. Denna spegelbild, som i våra ögon troligen uppfattas som full av skönhetsfläckar - var i hans ögon under idealiska förhållanden en eufemism för en indisputabel perfektionism. Hjärntvättad av sin omgivning, visste inte vår hjälte bättre. Han var fängslad i ett ekorrhjul tillhörande inbillningens värld, där Murphys lag indirekt gällde – allt som kan gå fel, går fel. Livhanken upprätthölls i hans luftslott av menlöst huvudbry på makt och balanserandes på ett maratonlångt silkessnöre där förhoppningen var att i slutändan möta sin husgud, en kokainsnortande Gordon Gecko- typ med slick powerkostym, blå skjorta med vit, pansarförstärkt krage och röda hängslen, aka Wall Street-o-rama-parodi. Ha i åtanke att mitt i balansakten på silkessnöret söp han som en borstbindare – i längden en vettvillig kombination för oss att skönja.
 

 Mystiken kring slaget mot hans strupe började skingra sig, så som den tätaste Londondimman kan göra fram mot lunchtimmen. Liggandes där i rännstenen efter en klassisk nära-döden-upplevelse, infann sig ett apokalyptiskt sinnestillstånd när han sneglade upp mot hermafroditen till argbigga som han förnedrat tidigare samma kväll. Se där, slaget var alltså en hämndaktion på vår hjältes försök att göra sig »slapsticklustig« på hermafroditens bekostnad, touché. Detta felsteg straffade sig, men såg ut att kunna bli ett felsteg i rätt riktning för en gångs skull.
 

 En känslostorm likt en förvirrad omkringflaxande fladdermussvärm tog plats inne i honom där han låg i skärvorna av sin krossade spegelbild. Om det var de sylvassa skärvorna mot hans hud eller hans fördärvade strupe, kan vi låta vara osagt. Men hans akilleshäl var träffad och det genererade i en självinsikt som han aldrig tidigare varit i närheten av, en livets Royal flush- insikt så att säga. Hans tidigare liv bestående av bluff och båg inuti sin egen spegelbild var nu över. Detta anammades med ömsom panisk förskräckelse, ömsom lugn och ro – en inre frid som annars bara kan uppnås av djupsinnig meditation i Buddhatemplet, eller av 2 till 6 mg morfin på sjukhusbritsen.
  

En livstid av förträngda känslor fick äntligen utlopp, en sorgedamm bildades i ögonvrån. Efter att ha rannsakat sig själv från topp till tå, varenda liten cell och hjärnsignal som förut fabricerat och lagt grunden till smörgåsbordet av hans negativa tendenser – genomgick han en attitydförändring, en »Extreme Makeover« av hans själ, en andlig revolution till punkt och pricka. Vår från början tillsynes ohjälpliga hjälte var inte längre sin egen antagonist, han hade bekämpat sig själv. Han var nu ett blankt oskrivet blad. Med beslutsamhet korrigerade han sitt levnadssätt och sållade sig till skaran av legender som fört inre strider och vunnit och vänt det till något positivt – en bättre värld, innan undergångens sista andetag.


There is no real me: only an entity, something illusory. 2006-09-15


Plastblomster i Azaleadalen

Jag myntar uttrycket Humblogg, då jag som rookieblogger aldrig tidigare påträffat det, med risk för att uppfattas som bloggiskt efterbliven. Tuggar ni tugget, lika väl som jag tuggar chillinötter ur röd plastbytta, då har vi allt på det torra. Humblogg är här för att bygga bohemnäste på henrikochpekkari.

HUMBLOGG: Svagt översatt till en bloggterm där skribenten; håller sig på en flyktig passage genom högt- och lågt, sanning- och osanning, "kreativt" mambojambo och absolut ingenting [se: Seinfeld]. Uttrycket är besläktat med humbug.


Fjanterierna under mitt presentationsförsök alt. bloggoskulden, är jag uppriktigt ledsen för. Prestationsångest må hända, eller varför inte att jag slaknade inför uppgiften att rida tjuren över mållinjen - i vilket fall som helst, det var/är en oförlåtligt pinsam presentation av denna färska skribent, det vill säga jag.
Ponera att vi ser det som en nyhet, "Ung man krakelerar vid första närkontakt med bloggvärlden." Det är det sista mina - ponera igen - barnbarn ska få uppleva i arvet av sin bortgångne grandpa. Enda utvägen/lösningen/påföljden jag kan finna är följande trestegsmodell:
 1. Ett nytt försök måste genast tas i kraft utan pardon.
 2. Bygg inga murar till varken dig själv eller läsaren genom diverse usla grepp.
 3. Kompromissa aldrig med dig själv Henrik, gör inte det.

Note-to-self:

  • Pep talk i 3:e person uppmuntras ej.
  • Kompromissa allt vad du kan.
  • Rasera murar är mindre slitsamt än att bygga murar.
  • Skriv mer intressanta texter nu ditt svin, skärp dig.

smil01Mästare av Ceremonin
Du är det finaste jag vet, när allt annat här är falskt och fel. 2006-09-13

Presentation av Monsieur Pekkari

Varmt välkommen till henrikochpekkari.blogg.se, MVH /Henrik Pekkari. Ett framtvingat och stelt välkomnande - i princip, ja!
Hallå döh för i helvete du nya kamrat, fruktansvärt gött att se dig här som besökare. Påigt göteborgskt - eh ja!
Min blogg, du är här, jag gillar dig, nu kör vi. Lagom lappsvennigt - ja!
Efter många om och men fann vi balansen, bloggen och jag mot fienden --> du som läsare.

Humblogg
Varför jag tillslut - på riktigt - tog mig an denna företeelse [bloggen som massmysterium], är tack vare en form av diverse provocerande energier i min omgivning. Sublimt har mitt medvetande sakta men säkert förtvinat, till att nu ha underkastat sig fenomenet bloggen helt och hållet. Ett felkliv, inte fällkniv, tog resolut tag i min underkastelse och slängde mig på revolutionståget - där bloggkraften styr kosan mot meningslöshetens meningsfulla innandömen. Bloggen som forum ÄR en revolution. Jag, och den övriga pöbeln som väntandes satt på tåget, försvann in i en tunnel. Tunnelsyndrom i bloggvärlden.
Triljoner bloggare kan inte ha fel, vi skriver för att fläka ut våra privata inrikeshallar i offentlighetens namn, alla incheckade mot destination: Se mig, Hör mig (läs mig!). Jag hoppas att Du kan se mig nu, jag hoppas att Du... Hör mig nu. Vackra strofer. Obligatorisk tårkanalöppning.
Nej, sanningen är att här skådar ni den enda, riktigt unika antiblogg-bloggaren som motsäger sig de exhibitionistiska "dunkla" ideal/motiv de flesta bloggers drivs av. BULLSHIT! Jag drivs inte av det, jag är pruttmotorn bakom massans drivkraft. Undrar då vad jag egentligen vill ha ut av min nystartade blogg... Bränsle?

Undertecknat Henrik Pekkari, din självgoda och självutnämnda vardagsskribent för... Ingen.


Jisses vad pretentiöst, jag måste lägga korten på bordet. Jag spyr galla på sådan text, ändå kravlar man i dyn inte långt därifrån. Ord förvandlas lätt till mästrande toner, det luktar ruttet, besk eftersmak i skavsåret på vänstra hälen. Är det mitt mörka inre som gästspelar i revyn betitlat "Henrik Pekkari som Stewie Griffin i: Hur jag dräpte världens ja-sägare och bytte blöja på samma gång" eller "Trilskar du med mig, lirkar du med satan". Jag ser en trilogi i sikte, med Stefan & Krister i registolen [Hallands svar på Bröderna Marx]. "Översittaren i mig får utlösning" - en trilogi! Se där, cynismen har brett ut sig som en hiskeligt irriterande heltäckningsmatta även på denna 22-åring.


Fortsättning följer...

Håll till godo för all del, bloggen är ständigt under febril konstruktion. 2006-09-13