Musikaliskt bakisinslag #

#: The Smiths "Heaven Knows I'm Miserable Know"
"Why do I give valuable time,
To people who don't care if I live or die?
Why do I smile,
At people who I'd much rather kick in the eye?
I was happy in the haze of a drunken hour,
But heaven knows I'm miserable now"

#: Håkan Hellström "Så länge du är med mig"
"Det gör inte ont,
så länge Du är med mig
"
#: Teitur "Josephine"
"You say you're alright, but Josie it's time
You gotta get your feet on the ground
But she says: "No, don't you see we have wings?
It's the funniest thing, it's just that no one knows."
No one knows, sweet Josephine..."
#: Håkan Hellström "Bara Dårar Rusar In"
"Universum är ett monster, men det har sparat dig och mig
och jag gör vad som helst för att få ditt liv att verka bättre

ibland är en dröm det finaste man har"


Det blev till en liten berättelse. Jag tycker att den talar för sig själv. Vackert. En liten damm ser livet i ögonvrån.

Dandruff på pipen

Wannabes, copycunts,  charlataner, f*ckin posers. Ängsliga, osäkra och vilsna individer. Världen är full av dem. I min blogg har jag en vision om att föregå med gott exempel på - jag vet inte vad. Många tankar och funderingar är liksom halvtänkta ofärdiga fragment. Dessa fragment av halvfärdiga, halvt genomtänkta tankar/idéer/funderingar löper sällan linan ut utan blir till en belastning för mig. Ofärdiga snilleblixtar är opålitliga, jag borde borsta av mig de snabbast möjligt om jag bara visste hur. Försök löp linan ut, säger livscoachen.
Det finns människor som vill framstå som nutidens grevar - med sidenscarf runt halsen, krattad uppfart, V12 Jaguar, Rolex-/Cartierklocka och finsprit i kristallglas. Det finns människor som vill framstå som intellektuella - med stora bokhyllor fyllda av Kafka, Ibsen, Dostojevskij, Sartre och Goethe, med prydlig vinkällare och ansikten förvridna i svåra grubblande miner. Det finns människor med akademiska komplex - som känner sig hotade var gång akademiskt förvärvade kunskaper och vetande kommer för nära inpå bubblan. Det finns människor som har ett ängsligt förhållande till det som populärt kallas för "koll". För många är senaste modellen det enda alternativet. Komplex kan se ut på många sätt. Det ter sig alltså inte bara på ytan i detta ytligheternas ytliga samhälle - komplex tär på alla vi som en gång i tiden var original.


Lugnet av insikten att man är precis som alla andra sköljer över mig. 2006-10-27

W'sai

Am I 21st century or what? Troligen. Definitivt. Definitivt ett påstående som i sådana fall är flytande. Flytande i den meningen att flytande honung inte är fast utan trögflytande. En 2000-talets ung man har jag trots allt formats att kunna klassificeras som, jag och många med mig. X, Y, X och Y. Det sexigt maskulina, det hårdbarkat machoinriktade, den forna skolan där Al Bundy, Leif GW och Strindberg delade på rektorskapet är på glid - inte nödvändigtvis på glid i negativ bemärkelse, utan tvärtom om jag plikttroget följer det postmodernistiska idealet. Nystalgisk sinnestämning: Följa John - där John ersätts av Lyotard, Baudrillard och Foucault. Ett paradigmskifte, vad som innebär att vara man, är i oupphörlig rörelse. Det som i århundraden har varit mannens särdrag/karakteristiska egenskaper är numera mer luddiga och diffusa än någonsin. Evolutionen förfinar men vägen dit är bumpy. Vem har inte märkt detta (främst) västerländska fenomen? Den unga mannen får som följd en förvirrande typ av residual självbild. Metrosexualitet i all ära, jag är allt som oftast just metromannen personifierad, men det finns där ett nedtystat, ihåligt rop på hjälp bland det unga hanarna. Medvetet nedtystat för en del, omedvetet för det flesta andra. Tursamt för mig är att stresshanteringsprinsen opererar inom mig, för stressen av att finna ro i den moderna mansbilden kan vara djävulsk. Som ett barn utan konkreta och raka linjer i uppväxten, blir hanen orolig och osäker i bristen på gripbara och tydliga riktlinjer för hur mannen ska vara man - förenklat skrivet, förenklade funderingar.

Ett glas generationsdryck till maten håller mig i schack, tänkte jag till middagen. Spisen som varit ur funktion i 1½ dag är återigen i bruk. Det är tidig torsdagsmorgon nu. Desperat håller jag mig fast vid den självbild jag har som heterosexuell man, samtidigt skiter jag fullständigt i den. Jag släpper taget utan att egentligen ha haft ett grepp om den. Separationssexet med min låtsaskompis Molgan gick smärtfritt, det ägde aldrig rum och min påse är fortfarande full av pippi. Lyckligtvis slapp jag Molgans ugly juice skvättande på mig - men hellre Molgans än någon annans muttrade jag med tandborsten i käften. Oplanerat föräldraskap är verkligen inget för mig, jag flyter än så länge ovanpå förnuftets kant, som flytande honung. Anta att George W:s våta drömmar handlar om att nukulera min Nebuchadnezzar, min egna the Neb, farkosten som låter mig färdas trankilt utan tv-kockar som stör min aptit. Fan för dem. Med en klick tandkräm kvar i mungipan och ovårdad ansiktsbehåring borstar jag av mig receptet som visas av den jävla kocken. Istället cirkulerar föreställningar av bildsköna sötsaker i form av bedårande dansk-svenska gårdshundar och nyfödda knoddisar i mitt huvud. Det går inte att hålla tillbaka leendet som majestätiskt tar upp halva ansiktet. Det värsta är när vändningen kommer och ängslan infinner sig, den gör det nu. Min uglaphobia är inte avsiktlig, men livets indoktrination av att oestetiska varelser är motbjudande gör att vändningen får mig i säng. Varför? På näthinnan upplever jag frånstötande bebisar som får min mage att självgående jonglera runt inälvorna, och till råga på allt slickar en flock hyenaliknande råtthundar sig i arslet för att sedan slicka upp tandkrämsklicken i min mungipa. Detta fungerar som en vominatrix, jag spyr okontrollerbart tills spjälsängen är fylld och orsaken till vomiteringen flyter runt hjälplöst på magen. *CENSUR*
(W'sai: uttryck för What Sex Am I?)


Nattens klump i halsen
TV4 nattsänder just nu 60 minutes där de belyser ett oroväckande mönster av mord på hemlösa i USA. Ett gäng ungdomar har blivit rika av sin hemmagjorda dvd Bumfights där olika filmade inslag nedvärderar och utnyttjar uteliggare. Denna bisarra succé, som det faktiskt har blivit, har bidragit och gett upphov till flera misshandelsfall och även ett flertal mord på hemlösa (i snitt ett mord i månaden av denna sorten). Underhållning? Jag blir illamående av bilderna som visas - världen är absurd.

Musikaliskt löningsinslag #

Kliv upp på scenen, var inte ängslig. Djupa andetag och strålkastaren älskar dig. Bra.
Veckans soundtrack består av plinkande på synth - i spåren av vår utställning.

#: Kraftwerk "The Man-Machine"


Miller/Gold

- Sounds like a f*ckin beer! See you on set jerkoff.
- I can't hear you, try the direct line to my hearing aid douchebag.

I wanna be sedated. 2006-10-23

Yeah, it's very Kafkaesque

Jag har luft under mina vingar. Luft över huvudet, fem meter luft. Lite luft under fötterna, en mindre levitation.

Jag åkte förbi tippen häromdagen och dumpade av Betapet, du vet den där senaste drogen som sinkade mig. Av någon mystisk anledning blev den snabbt ersatt av min trotjänare, gamle Ed, tidigare känd från TV.
Kvällens lagom doserade ranson: 1 solid relationsfilm som jag velat se det senaste halvåret - The Squid and The Whale, 4 nya avsnitt Entourage, 4 stycken lagom uppfrysta Päron Splitt (så där så att isen delikat smälter samman med vaniljglassen under det gröna täcket), 200 g Lantchips, 1 ask kärnfria vindruvor (19:90 på Strömmen), ingen middag.


Rockstjärnefasoner i miniformat. Där kom den. 2006-10-18

Kobra Kai

Mondays are glorious! Ett intensivt zappande mellan kanalerna var ett faktum ikväll. Krampkänningar i fingermuskulaturen var ett efterlängtat inslag efter den underbara helgen i Oslo - för visst FAN var den något att bita i. Säsongspremiären av mitt älskade Kobra tog av stapeln 21.35, och inte FAN blev jag besviken denna gången heller (never ever). Tema: LYX var i kvällens rampljus och som vanligt var det välgjort och bjöd på mervärde, högkvalitativ television som berör och skänker mig njutning. Inte blev jag heller besviken över att monobrow-Kristoffer håller sig kvar i sitt rätta element, respekt! Om ni missade public service at its best, bänka er för reprisen tisdagen den 17 oktober 23.55 eller söndagen den 22 oktober kl 14.00 på SVT1.

Men visst, det ryckte i avtryckaren denna afton. Filip & Fredrik stod för underhållningen längre ner på
fjärrisen tonight - inte mindre än finalen av 100 Höjdare på Channel 5 pockade på uppmärksamheten. Det musikaliska originalet Björn Tådne från västkusten var en värdig vinnare. Även om Kobra stal mest tid.
Efter detta härliga mediala avstampet för veckan, strösslade jag ytterligare på min dos med hela FEM avsnitt utav Entourage - pure heaven. The Pure Tour.

Just nu: Läggdags är mitt i sitt skeende på våning 11. Kravlar mig i skrivande stund upp till loftet, behöver skönhetssömnen efter gårdagens 10 timmar på flyktingbussen - pardon my french. På dessa bussturer uppstår de mest insiktsfulla föreställningarna, funderingarna, reflektionerna, kalla det vad du vill. Mitt medvetande är ständigt på alerten, ständigt uppe på tårna och jobbar, ständigt fokuserat. Inte minst på en Swebus.

Förresten, bilder på boendet kommer, även om absolut noll efterfrågningar om detta har ramlat in. Buhu.


I don't wanna come across as a text book-narcissist. 2006-10-17

Gruppmöte goes berserk

It’s a song about man and machine. My uttrycker sitt missnöje och gnatar på gruppmedlemmarna. Anders & Jakob är seriösa som fan. Twist of Kane. Man & Machine! Assasin in stealth, lönnmördare. Gömmer sig i busken. Snart blir Mynkan ännu argare på oss, kallar honom Psychotron, hon är uppgiven. Vad betyder Bionic? Den här går ju att använda, ja jävlar du. En så kallad adapter. High tech! Säkerthetständstickor, längre och grövre stickor. Motherfucker, vi har tagit ert grupprum. Se vad bra att jag bredde ut mig. Analysera här nu då. Vad säger du om jag säger assasin in stealth? En lönnmördare i det fördolda. Han är en supersoldat. Människan vettu, människan, människan, och tekniken, tekniken.


Transhumanism. En så kallad übermänsch. Inte vet jag, Raymond, godspeed in whatever. Rena rama 2pac. Fy fan, Mynkan asså. Titta vad fint jag städar nu. Det här ska jag slänga ut när du börjat flumma. Jag vill ha en sån här dimmergrej. Anders imiterar elektriska ljud.
 

LIL’ JIM! Computer on board, förlovad i ett krig.


En dagens, tack

Tillbaka på våning 11. Tillbaka på Sveriges baksida. Peking. Tillbaka från en helg hemma. Göteborg. En hederlig blixtvisit grundad med vänskap, kryddad med fest. Ett magiskt filter var på standbyläge. Av/på.

Dagens
400 g kycklingfiléer
½ burk krossade tomater
½ gul lök
½ röd paprika
bambuskott
ingefära, citronpeppar & salt
ris eller pasta


På TV just nu: Den griniga gamla gubben lever i allra högsta grad! Populärkultur kan vara förbryllande, men sällan överraskar den riktigt. Mitt mediemissbrukande har satt sina spår trots allt, lite som C17H17NO(C2H3O2) gör med heroinisten, så är även jag härdad kort sagt. TV när det är som sämst - eller När magsyran får upprättelse, knappast en benämning som oväntat skulle dyka upp i sammanhanget. Bingo Rimér, Sveriges svar på K-Fed. Angelica (vem?)= Britney-f*ckin-Spears? Jag trodde lågvattenmärket var nådd i modern TV-historia, men ett svenskt bidrag anno 2006 tangerar Hillbilly-heroinets effekt. Tutti Frutti i all ära - det var ändå realitysåpan Chaotic, där Brittan och K-Fed visade upp sitt drömäktenskap, som satte standard för de senare årens white-trash-influerade-lågkulturella-lobotomerande-av-värdefull-tv-tid (!). Programmet var som en enda obotlig sur uppstötning. Being Bingo befinner sig även det i den kategorin, på den lägsta botten utav usla produktioner. Lika upprörd som jag blev över Britneys gallastimulerande hemmavideo som inkasserade miljoner till K-Feds soloalbum, lika upprörd är jag (nästan) nu. Jag antar att jag blivit härdad...


Romantiska projiceringar får min värld att gå runt, runt , runt. 2006-10-10

Musikaliskt fredagsinslag #

Fredag! Fredag! Jag åker hem till Göteborg över helgen.
#: Salem Al Fakir "Dream Girl"

#: Fibes, Oh Fibes! "Nothing's Gonna Be"


Hur man har det beror ofta på hur man tar det. 2006-10-06

En följetong vaknar till liv

Kärleksillusioner är vackra. De surrar runt som ett sagolikt litet bi i ditt huvud, hälsar på i ditt hjärta, gör dig varm inombords för en stund. Men det vackra försvinner när illusionen blir för synlig. Oavsett vad som händer, sluta aldrig tro på kärleken...


Få filmer berör mig, få filmer får en speciell del av mitt hjärta att känna sig levande. Jag kommer här i bloggen att ha en liten följetong där jag presenterar filmer som just klarat av denna bedrift, eller på något annat vis fastnat i mig för alltid.

Först ut i afton är en vacker film, som egentligen består av två filmer. Såg den ikväll, för vad jag tror blir den tredje gången i ordningen - det båda filmerna tillsammans är en av mina absoluta favoritfilmer:

"Before Sunrise"
(1995) och uppföljaren till den filmen, "Before Sunset", som kom ut 9 år senare (2004).De båda filmerna är gjorda av en favoritregissör-/manusförfattare, Richard Linklater (f. 1960 i Houston, Texas). Det finns en stor chans att han dyker upp fler gånger i denna följetong då han även gjort "Slacker", "Dazed and Confused", "SubUrbia", "Waking Life", "Tape", "Fast Food Nation" m.fl. Tillbaka till filmen.

"Before Sunrise" handlar om att Jesse (Ethan Hawke), en amerikan som reser genom Europa med tåg, av en "slump" korsar han en annan människas öde. Fransyskan Celine (Julie Delpy) sitter på samma tåg, i samma vagn och de förändrar deras liv. Jesse har slutdestination Wien, men Celine ska till Paris. Väl framme i Wien, efter att ha pratat om himmel och jord på tåget, får Jessie ett infall, en magkänsla och frågar om inte Celine ska med och spendera sista dagen i Europa med honom innan han flyger hem igen. Resten är historia.
"Before Sunset" fortsätter 9 år efter där den första filmen slutar, detta bidrar till den äkthet som jag funnit att hänföras av - tillsammans i en följd blir dessa två historier en av de mest romantiska, känslosamma och magiska filmer jag har sett.


"I believe if there's any kind of God it wouldn't be in any of us, not you or me but just this little space in between. If there's any kind of magic in this world it must be in the attempt of understanding someone sharing something. I know, it's almost impossible to succeed but who cares really? The answer must be in the attempt." - Celine

"Life's hard. It's supposed to be. If we didn't suffer, we'd never learn anything." - Jessie

Musikaliskt #

Kände mig manad att slänga in två låtar med anknytning till "Farvälfärd" - två passande låtar...

#: Peps Person "För Livet"
"Jag spelar för livet, jag vet inget annat,
som ger både mening och dagligt bröd."


#: Zero 7 "In the Waiting Line"
"Do you believe, In what you see
Motionless wheel, Nothing is real
Wasting my time, In the waiting line
Do you believe in, What you see"


Farvälfärd

Precis som en grinig gammal gubbe klagar jag högljutt om det omkring mig. Må hända sker det i endast ett schizofrent sällskap av mig själv, men likväl är det välformulerat och dräpande rakt på.

- Kort några företeelser som ständigt får mig grinig, och så mycket mer:
I det stora; den kapitalistiskt drivna globaliseringen är ett ständigt orosmoment som gnager hål i min magsäck, på gott och ont. I samband med globaliseringen - miljöförstöringen och USA:s humanistinkompetenta styre som vägrar backa utan fortsätter kliva över lik för att upprätthålla bilden av Wall Street.
I det "lilla"; den utbredda ytligheten i samhället, där Alliansen inte hjälper till utan häller på tändvätska med slopande av diverse skyddsnät för den lilla människan (studentvillkoret, a-kassan etc). Då har det inte ens kommit till rätta i maktens korridorer ännu.
I det ännu mindre; de ODUGLIGA människorna i min omgivning som blåser rök i mina ögon och skiter fullständigt i konsekvenserna av att de samtidigt fördärvar mina lungor. Stör mig något frenetiskt på översitteri (som jag själv stundtals har tendenser till, även om jag propagerar det i min ensamhet) som visar högmod och trycker ner andra på kuppen. ODUGLIGHETEN går mig på nerverna.

Symboliskt så att nackhåren reser sig. Jag är inte den som föddes med silversked i mun, vaktelägg till frukost och Beluga-kaviar till lunch. Historien visar istället en relativt spartansk barndom - varken undernärd, varken bortskämd - falukorv och makaroner var trots allt standard. De upplevelser jag tagit del av som 80-talshippie i ett 80-talsyuppiesamhälle, alternativt gått miste om, har format min icke-inrutade livsfilosofi som i sin tur bidragit till lugn och ro i mitt inre. Ett ömsom spralligt lugn, ömsom lillgammalt lugn.

Detta lugn förbyts sällan till gränsen mot raseriutbrott, men det griniga, cyniska och mörkt bittra vädrar sig däremot gärna! Morrrrrrrr, "hatet" mot det stora och det lilla som jag föraktar i vardagen är passionerat, starkt och vidunderligt. Känslan är lika passionerad som kärleken är, kärleken jag känner för det stora och det lilla. Jag är stormförtjust i berg- och dalbanan av det vidunderliga. Hatkärlek! Jag har lärt mig att älska åkturen, vörda den, laga den då och då. Jag söker inte tripparna i livet, men jag uppskattar när de söker upp mig.

MEN, det kommer alltid ett men. Trots det intensivt vackra i hatet och kärleken som livets smörgåsbord erbjuder, är svaret på Livets Stora Gåta...

... att livet är bara fullt av skitsnack. Skitsnack om att det är grönare på andra sidan, om att Vi ska vara perfekta, lyckliga och allt annat än genuina människor. Livet är och ska inte vara en lång skrattfest enda ner i graven. Livet är mestadels tristess, en lång parentes mellan det kortvariga topparna och som följaktigen sätter människan i ett vacuum eftersom dessa tomrum annars redigeras bort vid klippbordet. Känn dig tillfreds med detta faktum. Du är en medelmåtta av miljarder medelmåttor. Om du mot förmodan accepterar ditt människoöde, applåder åt dig, du slipper tjacka diverse piller, kukpumpar och rakblad. Sätt dina egna regler för vad medelmåttan i dig kan göra.


Kristallkronor, champagne och stråkorkestrar ramar in mitt liv. 2006-10-04

Musikaliskt inslag #01

En bloggtradition är inte att klä granen, utan att droppa Dagens Låt. Eftersom jag inte är en sämre idiot än alla andra (Virtanen & Co) - faller jag för grupptrycket och följer massorna, lika strömlinjeformat härligt varje gång. Jag är inte bitter, verkligen inte bitter. Jag väljer istället att uppmärksamma min "förkärlek" för just tillrättavisanden i ledet och håll dig i skinnet grabben- metoder. Emellanåt behövs en rejäl, självrannsakande ”Läxa upp mig-kväll”. Förnekelsefasen av mainstreamlevernet är - trots det -  ständigt närvarande... Mystiskt.

Min version av det hela kommer dock inte att inrikta sig på just Dagens. Det känns något förlegat även om det egentligen borde passa detta sunkiga vattenhål. Vad som istället kommer att hända är att jag släpper en singel, eller dylikt av musikalisk art, lite på måfå - när jag känner att det är befogat. På detta listiga och kufiska tillvägagångssätt tillkännager jag gradvis mina musikaliska influenser...


#01: Håkan Hellström "Båda Sidor"
"Har sett allt från båda sidor nu,
från in och ut och ändå ser jag nu bara illusioner."

Uppgiven? Fan

Jag har fört en livslång kamp mot likgiltighet, apati & murbyggande mellan människor. Nackdelen är att mina egna demoner desarmerar mitt mod, mina egna insikter om hur livet skall levas och hur brobyggandet skall utföras. Mitt hjärta skriker! Varför alltid denna ständiga känsla av hopplöshet och uppgivenhet? Tillåt dig själv att visa empati för i helvete!

Det här ämnet kommer bli det mest omskrivna i bloggen, en outtömlig, aldrig sinande källa till något mer än bara det triviala. Det finns inget viktigare...


Är Du lycklig Nu? 2006-10-02